Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Πρόταση για κατάργηση του ορίου των 13 μαθημάτων ανά εξάμηνο για τους φοιτητές των ροών

Προς: τον Πρόεδρο της Σχολής ΗΜΜΥ κ. Τσαμάκη, όλα τα μέλη ΔΕΠ
Κοινοποίηση: Γραμματεία Σχολής ΗΜΜΥ, Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών
Θέμα: Κατάργηση του ορίου των 13 μαθημάτων ανά εξάμηνο για τους φοιτητές των ροών

Με βάση τον υπάρχοντα κανονισμό σπουδών, τίθεται περιορισμός στον αριθμό μαθημάτων που μπορούν να επιλέξουν οι φοιτητές των ροών ανά εξάμηνο. Συγκεκριμένα, ο κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει (άρα και να εξεταστεί) το πολύ σε 13 μαθήματα ανά εξάμηνο.

Το γεγονός, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους φοιτητές, καθώς σε μία σχολή με 60 υποχρεωτικά μαθήματα για τη λήψη του διπλώματος, κάποια από τα οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητικά, είναι αρκετά δύσκολο να περιορίσουμε τις προοπτικές μας σε τόσο μικρό αριθμό μαθημάτων ανά εξεταστική.

Εφόσον υπάρχουν φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν σε μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων ανά εξάμηνο, δε βλέπουμε το λόγο να τους στερεί η σχολή αυτό το δικαίωμα. Εξάλλου, για διάφορους λόγους (εργασία, ασθένεια κτλ) είναι αρκετά πιθανό κάποιος φοιτητής να μην μπορέσει να εξεταστεί σε μερικά μαθήματα, τα οποία έχει ήδη παρακολουθήσει και έχει πάρει την απαραίτητη ακαδημαϊκή γνώση.

Σημειώνουμε πως το όριο αυτό δεν εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα και δεν υπάρχει με τη μορφή αυτή σε καμία άλλη σχολή του ΕΜΠ.

Για αυτό το λόγο, προτείνουμε την ολοκληρωτική εξάλειψη παραπάνω περιορισμού. Ειδικότερα, επεξηγώντας την άποψη μας, ζητάμε:

  • την αύξηση του ορίου των 8 μαθημάτων τρέχοντος ή και μεγαλύτερου εξαμήνου στα 10
  • την κατάργηση του ορίου των μαθημάτων τα οποία ο φοιτητής έχει ήδη παρακολουθήσει.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα για όλους τους φοιτητές που έχουν ήδη επιλέξει κατεύθυνση και ροές, καθώς είναι εκείνοι οι φοιτητές που βρίσκονται πιο κοντά στη λήψη του διπλώματός τους.

Τέλος, θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής αυτού του μέτρου από την αμέσως επόμενη εξεταστική περίοδο (εαρινή εξεταστική του ακαδημαϊκού έτους 2007-2008), τουλάχιστον από την τεχνική άποψη της δήλωσης μαθημάτων, με τη συμβολή και της Γραμματείας.


(Αρ. Πρωτοκόλλου: 1201 - 16/01/08)