Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

«Καθολική» Ψηφοφορία στις Προεδρικές Εκλογές

Με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες, κατά την επανάληψη των εκλογών για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης της Σχολής, αισθανόμαστε την ανάγκη να καταδικάσουμε τις πρακτικές που εμποδίζουν τους φοιτητές να συμμετέχουν στη διαδικασία και τους αφαιρούν το δικαίωμα τους να εκφράζονται ελεύθερα στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μέχρι τώρα, συνειδητά επιλέξαμε να κινηθούμε σε πλαίσιο συναίνεσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλότητα και η διεξαγωγή της εξεταστικής. Επίσης, θεωρήσαμε πως θα επικρατήσει η λογική σε όλες τις συνιστώσες την πανεπιστημιακής κοινότητας και θα γίνει συνείδηση σε όλους πως η καθολική ψηφοφορία στις εκλογές των διοικήσεων των τμημάτων είναι κατ’ ουσία κεκτημένο των φοιτητών. Δυστυχώς, η εξέλιξη των γεγονότων μας οδήγησε στη διαπίστωση πως κάποιοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το ελληνικό πανεπιστήμιο να λειτουργήσει ομαλά και είναι εχθρικά διακείμενοι στη συμμετοχή των φοιτητών στη στις προεδρικές εκλογές.

Έτσι λοιπόν, είχαμε επανάληψη του γνωστού σήριαλ στη Σχολή μας, με «εκπροσώπους» της ΑΝΑΦΗ να μην επιτρέπουν την είσοδο των φοιτητών στο χώρο διεξαγωγής των εκλογών, να τρομοκρατούν και να προπηλακίζουν όσους φοιτητές ήθελαν να εξασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους, ακυρώνοντας ουσιαστικά την φοιτητική συμμετοχή στη συνδιοίκηση. Τελικά, καθώς η εφορευτική επιτροπή παραιτήθηκε λόγω της αντικανονικής διαδικασίας, επιλέχθηκε να εκδοθούν αποτελέσματα μόνο με την κάλπη των μελών ΔΕΠ. Θεωρούμε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν μία μειοψηφία να επιβάλλει τις απόψεις της στο σύνολο του φοιτητικού συλλόγου και πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται η ποιότητα της δημοκρατίας στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής κοινότητας και ο φοιτητικός σύλλογος χάνει ουσιώδη δικαιώματά του για την εκπροσώπηση στα όργανα του ιδρύματος.

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να τονίσουμε πως κατά τη γνώμη μας, υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, μιας και η πρακτική αυτή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της μίας συνιστώσας της ακαδημαϊκής κοινότητας, των καθηγητών, σε ρυθμιστικό παράγοντα του πανεπιστημίου και φιμώνει τη γνώμη των φοιτητών για τα τεκταινόμενα στη Σχολή. Πρόκειται στην ουσία για ωμή παρέμβαση και νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, αφού όποιο και να είναι αυτό, οι φοιτητές δεν έχουν εκφραστεί. Συνεπώς, όποιος υποψήφιος και να επικρατήσει, δεν θα είναι υπόλογος απέναντι στους φοιτητές για τις πράξεις του και θα μπορεί να τους αγνοεί, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα μέλη ΔΕΠ.

Επίσης είναι παράλογο, από τη μία να εφαρμόζονται κανονικά στη Σχολή οι διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου για την εκλογή των μελών ΔΕΠ και την κατάρτιση τις λίστας συγγραμμάτων, και από την άλλη με ακραία αντιδημοκρατικότητα και τραμπουκισμούς που δεν ταιριάζουν σε ένα σοβαρό πανεπιστήμιο, να εμποδίζεται η συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή της Διοίκησης της Σχολής.

Μήπως τελικά ο μόνος λόγος που εμποδίζεται η συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασία είναι πως, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον συγκεκριμένων κύκλων, οι οποίοι μονίμως εργάζονται για να απομακρύνουν τους φοιτητές από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων; Μήπως κάποιοι επιδιώκουν να χειραγωγούν τη διαδικασία προς όφελος τους, και η συμμετοχή των φοιτητών γίνεται εμπόδιο στα σχέδια τους;

Παράλληλα, μας είναι ακατανόητη η αδράνεια και η συμπεριφορά του αντιπρύτανη κ.Σπαθή, ο οποίος από τη μία δεν ενδιαφέρθηκε για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασία, και επέλεξε να τοποθετήσει τις κάλπες των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών σε διαφορετικό χώρο, τελείως παράτυπα κατά την άποψή μας, και από την άλλη, μετά την παραίτηση της εφορευτικής επιτροπής, επέλεξε να προχωρήσει σε έκδοση αποτελεσμάτων χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητών. Αλλά είναι αρμοδιότητα του, καθώς έχει και την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών, να φροντίσει, ώστε όσοι φοιτητές επιθυμούν, να συμμετέχουν χωρίς την τρομοκρατία και τους εκφοβισμούς που ασκούνται από τους ΑΝΑΦΗ και να προασπίσει την εγκυρότητα της διαδικασίας τοποθετώντας τις κάλπες στον ίδιο χώρο και δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε μέλη ΔΕΠ και φοιτητές να ψηφίσουν.

Θεωρούμε πως αν κάποιος φοιτητής δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία, μπορεί να απέχει, χωρίς να καταδικάζει όλους τους συμφοιτητές του σε παραίτηση από τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αγωνιζόμαστε για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η δημοκρατικότητα της διαδικασίας, με τη συμμετοχή όσων φοιτητών το επιθυμούν.