Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΜΥ

Αρ. Πρωτοκόλλου: 5105
22/3/10



Προς : τον Πρόεδρο της Σχολής ΗΜΜΥ κ. Τσαμάκη, όλα τα μέλη ΔΕΠ
Κοινοποίηση: Γραμματεία Σχολής ΗΜΜΥ, Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών
Θέμα : ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΜΥ

Η θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης (ΠΑ), ένας από τους κυριότερους συνδετικούς κρίκους μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας , αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ΔΑΠ-ΝΦΚ ΗΜΜΥ εδώ και πολλά συναπτά έτη. Φέτος για άλλη μία χρονιά επαναφέρουμε στο προσκήνιο το συγκριμένο ζήτημα, βελτιώνοντας παλαιότερές μας προτάσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια (27/3/2002 αρ. πρωτ.3005) και συνθέτοντάς αυτές υπό την μορφή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου με το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνει εφικτή η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης στη σχολή μας.Οι βασικοί στόχοι στους οποίους σκοπεύει η ΠΑ είναι πολλοί, ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

• Την εμπέδωση των θεωρητικών γνώσεων των φοιτητών και η μελέτη εφαρμογής τους στην πράξη.
• Η εξοικείωση τους με τις εργασιακές συνθήκες και γενικότερα με την επιχειρηματική και οικονομική πραγματικότητα.
• Η αναγνώριση και ανάδειξη των δεξιοτήτων τους.
• Η διεύρυνση των ενδιαφερόντων των φοιτητών καθώς και των πεδίων απασχόλησης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.
Η ΠΑ συμβάλλει επίσης :
• Στη διαμόρφωση επαγγελματικής ηθικής στους συμμετέχοντες
• Στη δημιουργία μόνιμων δεσμών μεταξύ της Σχολής ΗΜΜΥ και των χώρων απασχόλησης των διπλωματούχων.
• Στον εμπλουτισμό της θεματολογίας των διπλωματικών εργασιών και την επικαιροποίηση της με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς.

Είναι φανερό λοιπόν πως η έλλειψη θεσμοθετημένης πρακτικής άσκησης είναι μία μεγάλη παράλειψη για τη ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ και επενεργώντας αρνητικά στους δυνητικά μετέχοντες σε αυτή-όλους τους φοιτητές δηλαδή, όλα τα παραπάνω οφέλη χάνονται με συνέπεια την υστέρηση τους τόσο στην αντίληψη της εργασιακής πραγματικότητας όσο και στην μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξέλιξη. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι όλες οι άλλες ισότιμες Πολυτεχνικές σχολές ΗΜΜΥ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Πανεπιστήμιο Κρήτης εφαρμόζουν την ΠΑ. Αλλά για να μην πηγαίνουμε τόσο μακριά μπορούμε να διαπιστώσουμε το ίδιο ακριβώς ισχύων καθεστώς εφαρμογής της ΠΑ και σε άλλες σχολές του ΕΜΠ όπου ανήκει και η σχολή μας, όπως για παράδειγμα τη Σχολή Τοπογράφων, Χημικών και άλλες. Γιατί λοιπόν η σχολή μας να συνεχίζει να αποτελεί αρνητικό παράδειγμα στο ζήτημα μη εφαρμογής της ΠΑ, σημαντικό ανασχετικό παράγοντα στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών, συντελώντας στη στασιμότητα; Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε την θεσμοθέτηση της ΠΑ και τη μεθοδολογία υλοποίησής της κάτω από τη συγκεκριμένη δέσμη ιδεών:

• Δημιουργία επιβλέπουσας επιτροπής ΠΑ από μέλη ΔΕΠ και ίδρυση γραφείου ΠΑ που θα στελεχωθεί /χρηματοδοτηθεί κατάλληλα και θα παρέχει την απαιτούμενη διοικητική υποστήριξη. Μαζί θα συντονίζουν και θα κατευθύνουν τις απαραίτητες ενέργειες.
Πιλοτική εφαρμογή της αρχικά και μετέπειτα ένταξή της στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ως κατ επιλογήν υποχρεωτικού μαθήματος του 9ου ή του 10ου εξαμήνου.
• Διαθέσιμη για τους φοιτητές του 5ου έτους της Σχολής καθώς και τους επί πτυχίω φοιτητές με δικαίωμα επιλογής του φοιτητή για πλήρη ή μερική απασχόληση.
Ορισμός εποπτών-μελών ΔΕΠ ανά φοιτητή σε ετήσια βάση πριν από την έναρξη της ΠΑ με βασικό έργο τη συστηματική επικοινωνία με κάθε ασκούμενο και τον υπεύθυνο γι’ αυτόν στέλεχος του φορέα υποδοχής, καθ’ όλη της διάρκεια διεξαγωγής της ΠΑ
• Μετά το πέρας της ΠΑ θα ακολουθεί αξιολόγηση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της δράσης διαπιστώνοντας πιθανά προβλήματα οργάνωσης και ελέγχου και θα αποφασίζονται ενδεδειγμένες διορθωτικές κινήσεις για την επίλυσή τους, η όποια θα αποτελεί έργο της ΠΑ και των εποπτών-μελών ΔΕΠ. Από πλευράς των ασκηθέντων φοιτητών που μετείχαν της δράσης θα γίνεται σύνταξη και ερωτηματολογίων καθώς και εκθέσεων πεπραγμένων τα όποια θα επεξεργάζονται στατιστικά και τελικά θα καταγράφονται απολογιστικά στοιχεία.
• Αμοιβή στο ύψος του βασικού μισθού για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ασκούμενοι φοιτητές, ενώ παράλληλα θα τακτοποιείται το θέμα της ασφαλιστικής τους κάλυψης και της εξασφάλισης πλήρης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έναντι ατυχήματος με την υπογραφή ομαδικού ασφαλιστικού συμβολαίου.


Η πρακτική άσκηση εξελίσσεται σε ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί όλους τους φοιτητές ΗΜΜΥ και η υλοποίηση της θα συντελέσει στη βελτίωση της σχολής μας. Για το λόγο αυτό απαιτούμε η διοίκηση της σχολής να δώσει τη δέουσα προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα και ευελπιστούμε πως οι συγκεκριμένες προτάσεις-υποδείξεις θα τύχουν αναφοράς και ευρείας συζήτησης σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης της σχολής, Διοικητικού Συμβουλίου και Επιτροπής Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.



Με τιμή,
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΗΜΜΥ