Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Προβλήματα με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Εγγραφής Φοιτητών

Αρ. Πρωτοκόλλου:19197

16/10/08

Προς: τον Πρόεδρο της Σχολής ΗΜΜΥ κ. Τσαμάκη

Κοινοποίηση: όλα τα μέλη ΔΕΠ, Γραμματεία ΗΜΜΥ

Θέμα: Προβλήματα με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Εγγραφής Φοιτητών

Στο φετινό χειμερινό εξάμηνο, έγιναν για πρώτη φορά εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονικές εγγραφές για τους φοιτητές όλων των εξαμήνων εκτός των πρωτοετών. Ενώ λοιπόν η νέα αυτή δυνατότητα, βοηθάει στο να μετριαστεί η ταλαιπωρία των φοιτητών, έχουν εμφανιστεί διάφορα προβλήματα.

Το πιο σημαντικό από αυτά, το οποίο είναι πολύ σοβαρό και αφορά πολλούς φοιτητές, είναι η αδυναμία του συστήματος να δεχθεί όλα τα καινούρια μαθήματα που επιθυμεί να δηλώσει ένας φοιτητής.

Συγκεκριμένα, όπως είναι σε όλους γνωστό, με βάση τον οδηγό σπουδών, σε κάθε εξάμηνο, κάθε φοιτητής μπορεί να δηλώσει το πολύ 8 μαθήματα τρέχοντος ή μεγαλύτερου εξαμήνου από αυτό στο οποίο βρίσκεται. Τα υπόλοιπα μαθήματα μπορούν να είναι, είτε παλαιά μεταφερόμενα από παλιότερα έτη, είτε μαθήματα μικρότερου εξαμήνου, τα οποία ο φοιτητής δεν είχε δηλώσει στο κανονικό εξάμηνο τους. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός από τον οδηγό σπουδών για αυτά τα μαθήματα και είναι συνήθης πρακτική, κυρίως για τους φοιτητές των ροών, να επιλέγονται μαθήματα για πρώτη φορά σε εξάμηνο μεγαλύτερο από το κανονικό, που είναι πλήρως σύμφωνη με τον οδηγό σπουδών της Σχολής.

Όμως, εντελώς καταχρηστικά, το σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών επιτρέπει να δηλωθούν το πολύ 8 καινούρια μαθήματα συνολικά, δηλαδή καταστρατηγεί τα όσα αναγράφονται στον οδηγό σπουδών, σύμφωνα με τα οποία το όριο των 8 μαθημάτων αναφέρεται σε μαθήματα τρέχοντος ή μεγαλύτερου εξαμήνου, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για μαθήματα παλαιότερων εξαμήνων τα οποία ο φοιτητής δεν είχε δηλώσει και επιθυμεί να δηλώσει για πρώτη φορά.

Θεωρούμε πως πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα, μιας και κατ’ ουσίαν το σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών εισάγει με τον τρόπο αυτό έναν περιορισμό στους φοιτητές ο οποίος δεν είναι σύμφωνος με όσα αναγράφονται στον οδηγό σπουδών της Σχολής. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία απαράδεκτη παρερμηνεία του οδηγού σπουδών και δεν μπορεί να ταλαιπωρεί τους φοιτητές, ούτε να ανατρέπει τον προγραμματισμό τους.

Επίσης, σε άλλη περίπτωση, παρουσιάστηκε το φαινόμενο να ζητείται από το ηλεκτρονικό σύστημα ως προϋπόθεση για την εγγραφή σε μάθημα της ροής Τ, επιτυχής εξέταση σε άλλο μάθημα. Αυτό όμως είναι τελείως αυθαίρετο, μιας και στη Σχολή μας, με βάση τον οδηγό σπουδών, δεν υπάρχουν ούτε προαπαιτούμενα μαθήματα, ούτε αλυσίδες μαθημάτων.

Καλούμε τον πρόεδρο της Σχολής και τη γραμματεία να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να μεριμνήσουν για την άμεση επίλυση του ζητήματος. Σε περίπτωση δε που δεν είναι δυνατή η άμεση προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος, ζητάμε να υπάρξει και δυνατότητα χειρόγραφης εγγραφής για όσους φοιτητές το επιθυμούν.