Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Διεκδικώντας μια καλύτερη Γενική Συνέλευση….

Την Τρίτη 22/01/2008, καλούμαστε να συμμετάσχουμε εκ νέου σε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΗΜΜΥ, συναινέσαμε στη σύγκλιση της για να μπορέσουν να συζητηθούν φλέγοντα θέματα της Σχολής που απασχολούν καθημερινά όλους τους φοιτητές, και ιδίως το θέμα του προγράμματος σπουδών το οποίο λιμνάζει εδώ και χρόνια με ευθύνες κάποιων…

Δυστυχώς όμως, διαπιστώνουμε, πως η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι αυτή που θέλουμε. Η εμπειρία των Γενικών Συνελεύσεων που έχουν γίνει και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια, δείχνει πως οι συνθήκες διεξαγωγής τους δεν είναι οι κατάλληλες, με συνέπεια την ταλαιπωρία των φοιτητών και την αδυναμία να εκφραστούν όλες οι απόψεις εξαιτίας των συνθηκών.

Συγκεκριμένα, όλοι μας έχουμε παρατηρήσει την απουσία ουσιαστικού προεδρείου που να διευθύνει τη συζήτηση και να επιβάλλει την τάξη, την ύπαρξη υπερβολικής φασαρίας που εμποδίζει όλους ανεξαιρέτως τους ομιλητές να ακουστούν και τους φοιτητές να διαμορφώσουν και να εκφράσουν γνώμη, την ύπαρξη καπνού που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση της Συνέλευσης για όλους. Επίσης, η συνέλευση συνήθως δεν αρχίζει στην ανακοινωθείσα ώρα και διαρκεί υπερβολικά με συνέπεια πολλοί φοιτητές να μην μπορούν να παραβρεθούν λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Θεωρούμε πως κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατη η διεξαγωγή σοβαρής συζήτησης και η λήψη απόφασης από το σύλλογο. Η διαδικασία υποβαθμίζεται ανεπανόρθωτα, το κύρος της θίγεται και όπως έχει φανεί ειδικά φέτος, χάνει τη μαζικότητα της.

Για να αρθεί αυτό το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία και να αναβαθμιστεί το κύρος της Γενικής Συνέλευσης, προτείνουμε:

  • Σύσταση προεδρείου που θα επιβλέπει την τήρηση της τάξης και της ησυχίας, ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις.
  • Περιορισμός του καπνίσματος.
  • Έναρξη της συνέλευσης στην ανακοινωθείσα ώρα.
  • 15-20 λεπτά ανά ομιλητή για να αναπτύξει τις απόψεις τους και στη συνέχεια να θέτονται ερωτήσεις από το Σύλλογο – με 5 λεπτά όριο χρόνου για κάθε ερώτηση.
  • Κλήρωση για τη σειρά των ομιλητών
  • Καμία αφισοκόλληση μέσα στα αμφιθέατρα – άμεση αφαίρεση της αφισοκόλλησης που ήδη υπάρχει.

Συνεχίζοντας τον προβληματισμό μας για τη βελτίωση της Γενικής Συνέλευσης, θεωρούμε επιβεβλημένη την διεξαγωγή της ψηφοφορίας με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας (πάσο), ώστε να εκλείψουν φαινόμενα του παρελθόντος σχετικά με αμφισβήτηση της φοιτητικής ιδιότητας κάποιου. Επίσης, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από φοιτητές μέλη του Συλλόγου μας και αίρονται οποιεσδήποτε αμφιβολίες για την εγκυρότητα της διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, διαφωνούμε με τη λογική της αναγκαστικής ψήφισης πλαισίων – αποχρώσεων, μιας και θεωρούμε πως με τον τρόπο αυτό δεν εκφράζεται η βούληση της πλειοψηφίας των φοιτητών. Θεωρούμε πως πέρα και πάνω από την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, προέχει η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συλλόγου και η λήψη αποφάσεων με μαζικότητα, που εκφράζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πλειοψηφία των φοιτητών.

Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε την διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί των προτάσεων που κατατίθενται στη Γενική Συνέλευση και όχι επί του συνόλου των πλαισίων των προτάσεων. Πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται ουσιαστικά η διαδικασία λήψης αποφάσεων του Συλλόγου και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ακουστούν όλες οι απόψεις. Καλούμε όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

Για εμάς, είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των φοιτητών να μπορούν να επιλέγουν με βάση την ορθότητα μιας πρότασης και όχι βάσει του χώρου από τον οποίο προέρχεται. Κρίνουμε πέρα και πάνω από τις αποχρώσεις και επιλέγουμε εκείνες τις προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Σχολής και των φοιτητών.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΗΜΜΥ με συνέπεια αγωνίζεται για την προάσπιση της διαδικασίας της Συνέλευσης και την αναβάθμισή της ώστε να είναι αδιάβλητη και να εκφράζει τη βούληση του Συλλόγου. Επίσης, μέριμνά μας είναι η βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής της διαδικασίας για να παρευρίσκεται σε αυτήν μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών της Σχολής.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν την προσπάθεια μας και να βοηθήσουν να αποφασίζει ο Σύλλογος επί της ουσίας των θεμάτων και όχι με βάση αποχρώσεις και ιδεολογήματα του παρελθόντος.