Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ή Η λογική του «πακέτου»;;;

Στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου παρατηρούμε κάτι ομολογουμένως οξύμωρο: ενώ όλοι κόπτονται δήθεν για τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και την μαζικότητα αυτής της αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας, παρατηρούμε το φαινόμενο να μη λαμβάνονται αποφάσεις επί της ουσίας των θεμάτων, αλλά αποφάσεις στήριξης συγκεκριμένων αποχρώσεων.

Εξηγούμαστε…. Στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου η ψηφοφορία διεξάγεται ανά πλαίσιο συνολικά. Με τον τρόπο αυτό όμως, ψηφίζεται κατ’ ουσίαν η απόχρωση του πλαισίου και όχι οι προτάσεις που αυτό περιέχει. Με βάση αυτή τη λογική του «πακέτου» (πλαίσιο – προτάσεις), έχουν ληφθεί ως τώρα αποφάσεις εξαιρετικά επιζήμιες για τη λειτουργία της Σχολής, με κορυφή του παγόβουνου της πολύμηνες καταλήψεις με τα γνωστά επακόλουθά τους (υποβάθμιση σχολής, εντατικοποίηση – τριπλές εξεταστικές, απώλεια διακοπών).

Η κατάσταση αυτή χρεώνεται σε αυτούς που χρόνια τώρα προσπαθούν να κρατήσουν τη Σχολή σε τέλμα, σε αυτούς που μέσα από λογικές άρνησης και οπισθοδρομικότητας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εκσυγχρονισμό της Σχολής και βελτίωση των δημοκρατικών διαδικασιών του Συλλόγου. Σε αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν τη Γενική Συνέλευση σε όργανο τους για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες.


  • Ποια είναι η παράταξη που αγωνίζεται για να επιβάλλει στο Σύλλογο τη «δημοκρατία», όπως αυτή την αντιλαμβάνεται;
  • Ποια είναι η παράταξη που όταν ο Σύλλογος λάβει σε Γενική Συνέλευση απόφαση που δεν τη συμφέρει, συγκαλεί εκ νέου Συνέλευση για να αποφασίσει ό,τι τη συμφέρει;
  • Ποιον εξυπηρετεί η ψήφιση πλαισίων και όχι προτάσεων;

Σαν υπεύθυνη φοιτητική παράταξη θεωρούμε πως οι δημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου υπάρχουν για να λαμβάνονται οι αποφάσεις που εκφράζουν τη μέγιστη πλειοψηφία των φοιτητών και όχι για να εξυπηρετήσουν κάποιοι τις σκοπιμότητες τους. Πιστεύουμε πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Σύλλογο θα βελτιωθεί ουσιαστικά εφόσον η ψηφοφορία διεξάγεται επί των προτάσεων που κατατίθενται στη Γενική Συνέλευση και όχι επί του συνόλου των προτάσεων των πλαισίων.

Διεκδικούμε το αυτονόητο, να ψηφίζουμε επί της ουσίας των θεμάτων και όχι με βάση το… χρώμα του πλαισίου.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν την προσπάθεια μας