Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Το πρόβλημα των ΣΑΕ ή ποιοι σκοτώνουν την αξιολόγηση;

Στη Γενική Συνέλευση Τμήματος της Σχολής μας, την Τρίτη 25/09/2007, συζητήθηκε το πολύπαθο θέμα των ΣΑΕ. Το μάθημα των Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου του 5ου εξαμήνου (ΣΑΕ συντομογραφικά) ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών της Σχολής μας λόγω της αδυναμίας των διδασκόντων (κκ. Παρασκευόπουλος, Κουσιουρής, Παπαβασιλόπουλος) να συμφωνήσουν σε κοινό σύγγραμμα και σε κοινά θέματα εξετάσεων.

Παρακολουθώντας τη συνέλευση τότε, οι εκπρόσωποι μας διαπίστωσαν με θλίψη να επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές με την γνωστή αδιαλλαξία των τελευταίων χρόνων.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προτείναμε την εφαρμογή του αυτονόητου, δηλαδή να υπάρξουν κοινά συγγράμματα και κοινά θέματα και για τα τρία φοιτητικά κλιμάκια. Εξάλλου, το δικαίωμα αυτό των φοιτητών ορίζεται ρητά από τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΕΜΠ και δεν νοείται σε καμία περίπτωση να αδικείται το φοιτητικό σώμα από τη μη εφαρμογή του. Επίσης, ζητήσαμε να υπάρχει κυκλική εναλλαγή διδασκόντων και τέλος προτείναμε να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέξουν ατομικά ανάμεσα στα δύο συγγράμματα (Παρασκευόπουλου, Dorf) αυτό που ταιριάζει πιο πολύ στις ανάγκες τους.

Πιστεύουμε δε πως η δικαιότερη λύση είναι η εφαρμογή της διάταξης του νέου Νόμου-Πλαισίου για τη λίστα συγγραμμάτων, έτσι ώστε ο κάθε φοιτητής να έχει τη δυνατότητα προσωπικής επιλογής του συγγράμματος που τον καλύπτει, μακριά από οποιεσδήποτε διαμάχες μεταξύ μελών ΔΕΠ.

Τελικώς η απόφαση του σώματος ήταν να διατηρηθεί το περυσινό καθεστώς (δηλαδή στο ένα τμήμα δίδεται το βιβλίο του κ.Παρασκευόπουλου και στα υπόλοιπα δύο το βιβλίο του Dorf). Μετά από παρέμβαση των εκπροσώπων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο σώμα, υπήρξε δέσμευση του προέδρου για κοινά θέματα στην εξέταση.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν αυτό που όλοι αναμέναμε καθώς ήδη από πέρσι είχε υπάρξει ομόφωνη πολιτική απόφαση της συνέλευσης τμήματος για κοινά συγγράμματα και κοινά θέματα στο μάθημα των ΣΑΕ. Θεωρούμε πως οι διδάσκοντες και ο Πρόεδρος της Σχολής αδικούν κατάφωρα τους φοιτητές στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς μας αρνούνται στοιχειώδη δικαιώματα όσον αφορά στην ισότητα των όρων εξέτασης κατοχυρωμένα από τον ΕΚΛ του ΕΜΠ και το νόμο.

Αποτελέσματα εξεταστικής

Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής, φάνηκε πως κάτι δεν πάει καλά στο συγκεκριμένο μάθημα. Σίγουρα, πρόκειται για αρκετά δύσκολο γνωστικό αντικείμενο, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τα τεράστια ποσοστά αποτυχίας, τα οποία μάλιστα είναι εξακολουθητικά.

Πιστεύουμε πως δεν είναι λογικό να υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό αποτυχίας σε ένα μάθημα κάθε χρόνο και για εμάς αυτό προέρχεται από την ανώμαλη κατάσταση που εδώ και χρόνια συντηρείται. Η κακή προσωπική σχέση των διδασκόντων και τα προβλήματα με τα συγγράμματα, υποβαθμίζουν την ποιότητα του μαθήματος και δεν επιτρέπουν στους φοιτητές να αποκτήσουν ουσιαστική γνώση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν είχε εφαρμοσθεί στοιχειωδώς o νόμος για την Αξιολόγηση των ΑΕΙ που προβλέπει πως τα αποτελέσματα της διαδικασίας είναι δεσμευτικά και τα ΑΕΙ σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ οφείλουν να επιλύσουν κάθε τέτοια ανωμαλία, το θέμα θα είχε αναδειχθεί και επιλυθεί προ πολλού.

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να καταδείξουμε τα κροκοδείλια δάκρυα ορισμένων σχετικά με το θέμα. Κάποιοι λοιπόν, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν μικροπολιτικά το θέμα των ΣΑΕ, προχώρησαν σε ενέργειες διαπληκτισμού με κάποιους από τους διδάσκοντες, από τις οποίες φυσικά οι φοιτητές δεν κερδίζουν κάτι.

Είναι όμως οι ίδιοι που σαμποτάρουν την εφαρμογή του νόμου για την Αξιολόγηση των ΑΕΙ, οι ίδιοι που θέλησαν να εμποδίσουν τους φοιτητές σε κάποια μαθήματα να εκφράσουν τη γνώμη τους για την εκπαιδευτική διαδικασία στα ανώνυμα ερωτηματολόγια που μοιράζει η γραμματεία.
  • Ποιοί και γιατί φοβούνται την αξιολόγηση;
  • Ποιοί και γιατί υποθάλπουν τη στάση αυτή, αρνούμενοι την εφαρμογή του νόμου;
  • Ποιοί και γιατί αντί να προασπίσουν τα κεκτημένα των φοιτητών για αξιολόγηση μελών ΔΕΠ και συγγραμμάτων, έχτιζαν γραφεία φωνάζοντας άναρθρα συνθήματα;
  • Το πρόβλημα των ΣΑΕ θα λυθεί με την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή με διαπληκτισμούς και φωνές;


Όχι κοινά θέματα ξανά;

Με έκπληξη μας παρατηρήσαμε στο πρόγραμμα της χειμερινής εξεταστικής, δύο διαφορετικές ώρες για τα διαφορετικά κλιμάκια των ΣΑΕ, πράγμα το οποίο μας οδηγεί να συμπεράνουμε πως παρά τη δέσμευση του προέδρου δεν θα υπάρξουν και πάλι κοινά θέματα.


Θεωρούμε πως η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κακή, μια και ένα πάγιο αίτημα των φοιτητών αγνοείται και διαιωνίζεται μια κατάσταση που υποβαθμίζει το κύρος της Σχολής και ταλαιπωρεί τους φοιτητές. Εξάλλου με βάση τον ΕΚΛ του ΕΜΠ, το δικαίωμα στα κοινά θέματα είναι πλήρως κατοχυρωμένο.


Απαιτούμε να τηρηθεί η δέσμευση του προέδρου για κοινά θέματα στο μάθημα αυτό και να εξομαλυνθεί επιτέλους η κατάσταση, ώστε να λήξει η ταλαιπωρία των φοιτητών.


Απαιτούμε να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο χρόνια τώρα υποσκάπτει το κύρος της Σχολής και ταλαιπωρεί τους φοιτητές.


Απαιτούμε να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των διδασκόντων στην ιστοσελίδα της Σχολής.